Çocuklara yalnız resim yapma tekniğini değil, ülkemiz tarihinin ana çizgilerini de onların yaşına uygun dille anlatan bu kitap türü icadınız için sizi kutlar, ürün ve icatlarınızın süregitmesini diler, teşekkürlerimi ve en iyi dileklerimi sunarım. Bilge Umar

Resim Yapmayı Öğreten Boyama Kitabı (3)


Çizimler:  Cahit Çelik
















































Cahit Çelik + Hayrettin Kılıçkan + Vedat Nurlu / Tokat - 1968


CAHİT ÇELİK  ➔  GSM:  +90 542 216 1357  /  Tel: +90 212 625 9002
Karadolap M. Veysel Karani C. No: 55/1 Alibeyköy 34065 Eyüp - Istanbul








Kargayı kuştan saymayabilirsin. Ama bu değerlendirme, karganın da kuş olduğu gerçeğini değiştirmez. Kargayı aşağılamak marifet değildir. Marifet, kargayı bile güzel görebilmektir, gördüğü güzelliği çizebilmektir. Gerçeği görebilmek ve çizebilmek için, yürek bilek seyin bilinç gerekir. Hayatın her alanında, sanatın her dalında, ne yaparsa yapsın, solucan dik duramaz. Öyle ise, dik duranlardan olmak gerekir.

Resim yapan çocuk, yalan söylemiyor. Yalan olmayınca, arkadaşlık yardımlaşma dayanışma oluyor. Arkadaşı olmayan çocuk, aşağılanıyor dışlanıyor. Aşağılanmış dışlanmış çocuk, okulu öğretmeni çalışmayı sevmiyor. Sevmeyince başarılı olmuyor. Başarılı olmayınca saldırganlaşıyor. Dahası, bu yanlış eğitimin farkında olmayan bazı çokbilmişler "hiperaktif" kavramı yaratıyor. Yanlış eğitime direnen çocuk, aşırı beslendiği için "hiperaktif" olmuş sayılıyor. Sağlıklı çocuğa hasta muamelesi yapılıyor.

İşte bu "hiperaktif" çocuklar, büyüdükçe "süperaktif" oluyor. Anlamadan dinlemeden öğrenmeden bilmeden her konuda konuşuyor. Yurdunu yurttaşını soykırım yapmakla suçluyor. Türkiye halkının tarihinde soykırım yoktur. Ama bir ihanet geleneğimiz vardır. Truva'da tahta at içinde asker bırakarak geri çekilme ve zafer kazanmışlığın keyfini yaşayan savaşçıları gafil avlayıp öldürme taktiği, bizden birinin düşmana verdiği akıldır. "Bir milyon Ermeni, otuz bin Kürt!.." diyen de aynı kafadır.

Üç yaşındaki çocuklar üçe ayrılır, ileri orta geri düzeyde olmak doğal özelliktir. Beş yaşındaki çocuklar beşe ayrılır, daha ileri ve daha geri çocuklar ortaya çıkar. Yedi yaşındaki çocuklar yediye ayrılır, en ileri ve en geri çocuklar belli olur. Böyle bir ayrışma yoksa, orada herkes yan gelip yatmıştır. Yaşıt çocuklar arasındaki düzey farkı gözetilmeden yapılan her çalışma başarısız olur. Dahası, yaşıt olmayan çocuklar için ortalama çalışma programı yoktur. O yüzden, yelpazeyi geniş tuttum, değişik düzeyde çizimler yaptım. Çizimlerin gözden geçirilmesi bile yeterince yararlı olur.



Kapak Resmi: Cahit Çelik
ISBN: 978-605-61065-2-1